Een persoonlijke tip die ik kan delen voor reizen met je hond is om van tevoren de beste routes en locaties te plannen waar je samen kunt stoppen en ontspannen tijdens de reis. Zoek naar hond vriendelijke rustplaatsen, parken of natuurgebieden waar je hond veilig kan rennen, spelen en zijn behoeften kan doen. Normaal zou ik ook zeggen, check vooraf of de accommodaties hond vriendelijk zijn. Bij Dogtravel zijn alle bestemmingen hond vriendelijk, dat hebben wij al voor je uitgezocht! Door een goede planning te maken en rekening te houden met de behoeften van je hond kun je samen een stressvrije en plezierige reis beleven.
Kleinschalig & authentiek reizen
Specialist sinds 2002
Verantwoord reizen
Reizen voor 2025 komen ONLINE en zijn NU te boeken!
Bergwandelen voor beginners, tips!
Bergwandelen voor beginners, tips!
Wil je samen met je hond in de bergen gaan wandelen? Start vandaag nog! Frisse berglucht in je longen, spectaculaire uitzichten onderweg, hoogtemeters in je benen (soms wat hoogtemetertjes meer…) en dat samen met je hond! Mooier kan niet! Ik wil een serie blogs maken om te vertellen hoe je dit doet met je hond. De opbouw, voorbereidingen, uitrusting en wat over de routes die we doen bij Dogtravel.
Gewoon gaan!
Gewoon gaan. Je loopt je deur uit en je wandelt al! In het begin is het handig om samen met je hond je uitlaatronde telkens wat langer te maken. Loop je altijd 1 uur achter elkaar? Ga dan 3 keer per week je route met 15 minuten verlengen. Als je dit 4 weken doet, loop je dus al 3 keer per week langer met je hond. Je bent na 4 weken in staat om 3 keer per week een ronde van 2 uur te wandelen
Plan je wandelingen! Als je een keer geen zin hebt, toch gaan! Je zult zien als je eenmaal onderweg bent, dat je blij bent dat je gegaan bent! En als je na 4 weken al resultaat hebt ben je supertrots op jezelf.
Als je 3 keer 2 uur kunt wandelen en de andere dagen 4 keer 1 uur kunt wandelen kun je op diverse manieren verder opbouwen. Kies in het een weekend een dag uit waar je een wandeling van 3 uur plant. En ga de komende 4 weken je 2 uur wandelingen verder opbouwen naar 3 keer 3 uur wandelen. Zo zit je na 8 weken op 3 keer 3 uur wandelen en in het weekend ook een 3 uurswandeling, ineens met 4 keer 3 uur wandelen.
Let op jezelf!
Bovenstaand is een richting. Je kunt de wandelingen ook per 10 minuten verlengen, dan doe je er iets langer over om op te bouwen. Ook kun je kijken hoeven km je in een uur wandelt. Je kunt dan 3 keer per week een km extra aan je route toevoegen zodat je niet in tijd, maar in kilometers opbouwt.
Luister vooral naar je eigen lichaam. Krijg je met het verlengen van je route toch meer pijntjes, dan is het verstandig om even
1 of 2 stappen terug te gaan in je schema. Ook de juiste schoenen en rugzak zijn belangrijk, maar daar schrijf ik later meer over!
Belangrijkste factor met opbouwen:
Je hond!
Luisteren naar je eigen lichaam komt op een goede tweede plaats! Je hond is echt nummer 1. Je hond kan niet aangeven of hij pijntjes heeft. Pas als hij gaat mank gaat lopen en merk je dat hij pijn heeft. Dan ben je te laat.
Controleer voor, tijdens en na de wandeling altijd de voetzooltjes van je hond. Wij hebben schoenen aan. Je hond zal zijn voetzooltjes moeten versterken. Het tempo dat je opbouwt in kilometers of minuten, bepaalt je hond dus!
Nederland en bergen?
Beginnen met wandelen is het allerbelangrijkste! Bergen doen we later wel. Net als bergschoenen en kleding. Natuurlijk moet het wel comfortabel zijn, dat motiveert bij het wandelen. Het hoeven niet de duurste merken te zijn. Je zet je eerste stap naar buiten samen met je hond!
Als je 2 of 3 uur lekker kunt wandelen in ons vlakke landje is het tijd om ook de minder vlakke delen van Nederland op te zoeken. Achter Nijmegen heb je hele leuke glooiende routes. De wandelaars van de Groesbeek Trail weten daar alles van! Ook in Limburg hebben we geweldige leuke wandelroutes om toch je eerste hoogtemeters te maken. De wandelreis naar de Eifel in Duitsland is ook een goede start voor je eerste bergwandelvakantie. Daarna volgt er meer!
Houd er rekening mee als je naar je eerste hoogtemeters gaat, dat je minder kilometers per uur wandelt dan op vlakke wegen. Als je stijgt reken je voor 300 hoogtemeters ongeveer een uur. Bij dalen heb je voor 500 hoogtemeters ongeveer een uur nodig. Je ziet bij routes ook altijd aangegeven hoeveel meters je stijgt en daalt. Reken deze tijd bovenop de tijd, die je gewend bent om te lopen op het aantal kilometers dat je plant om te lopen.
Loop je in 2 uur normaal 10 kilometer? Heb je een route die 300 meter stijgt en ook weer 300 meter daalt? Reken dan rustig 1,5 uur op je route erbij. Naarmate je gewend raakt aan hoogtemeters lopen en je meer je eigen tempo weet zul je hiervoor je eigen vuistregel wel maken.
Veel wandelplezier met je hond! Ik zie je graag eens bij onze reizen!
ContactMisschien vind je deze reizen leuk
Enthousiast geworden over reizen met je hond?
Neem vrijblijvend contact met ons op over je reis naar keuze!